Harap

Harap

A Harap zenekarunkat 2004. nyarán alapítottuk azért, hogy Zsolt saját zenei ötleteit életre kelthessük. Arany Zsolttal, Susán Gergellyel és Szemereczky Imrével jelenleg trió a felállás. Zenei stílusunkat rádióbarát underground rock-ként definiáljuk, ellentmondásos, a popularitás és az underground határvidékén lavírozó.

Mindnyájan Pest-megye déli részén élünk, a zenekar székhelye Nagykőrös, próbahelyünk Pilisen van. 2005-ben kezdtünk el rendszeresen koncertezni, még ez év végén megjelent elsõ demófelvételünk. 2006-ban a Civil Rádió Rock korszak című műsora elkezdte rendszeresen játszani a demólemez dalait. A demónak köszönhetően számos tehetségkutatón vettünk részt. Az egyik ilyen verseny megnyerésével a zenekar lemezszerződést kapott a Universal kiadótól.

2007. elején a kecskeméti Origo stúdióban készült az első album, mely az Ameddig pörög címet kapta. Az album megjelenése után sok nagyszabású könnyűzenei megmozduláson szerepelt az együttes. A Harap közönségdíjat nyert a Zamárdi Utcafesztiválon, és eljutott a Veszprémi Utcazene Fesztiválra is. Későbbiekben új dalok születtek, a régiek új ruhát kaptak.

2009-ben Háry Péterrel újra felvettük a Műbalhé című dalt, melyhez azon nyomban klipet is forgatottunk. Időközben a Rock Tv pályázatán videoklipet nyertünk ugyanehhez a dalhoz. Júliusban a zamárdi Utcafesztiválon a Harap ismét közönségdíjas lett. Év végére leforgatták a Rock tévés klipet, de végül nem a Műbalhéhoz, hanem a második lemezre szánt Nem akarom c. dalhoz. 2010-ben a Harap állandó, rendszeres klubja lett a nagykőrösi Bols Jazz Café, a koncertek hangulata hihetetlenül jó.

Az előző év decemberében felvett videoklip tavaszra készült el. Ez év nyarán állt be Gergő a zenekarba, aki Pintér Tibit váltotta fel. Az ősz folyamán jó néhány új dalt rögzített a zenekar. Az év közben lassan, de biztosan alakuló 2 lemezanyag őszre elkészült, címe: Jöjjenek azonnal! A Harap nagysikerű akusztikus koncerttel zárta az évet. 2011-12-ben havi rendszeres klubjaink működtek Budapesten a Rock Randevúban, és Nagykőrösön a Bols Jazz Caféban, igen-igen energikus, jó hangulatú koncertekkel. A rendszeres klubok mellett emlékezetes koncertjeink voltak a kiskunfélegyházi Rocktárban, a kecskeméti Kilelében, illetve meghívást kaptunk az ózdi Bárka Színpad által szervezett Utcaszínházi Zenei napokra. Egy alkalommal 3 dallal szerepeltünk az M1 Nappali c. műsorában.

2013-tól Budapesten is gyakrabban találkozhatnak velünk a rajongók, többek között a Pecsa Café és a Backstage Pub színpadán. A két év folyamán 10 új dalunk született, jelenleg 3 albumra való anyag van, melynek nagy része a világhálón terjed, és az internetes elérhetőségeiken bármikor meghallgathatják az érdeklődők.

Ahogy egy dal készül:
A dalok zenei és szöveg alapját, fő irányvonalát Zsolti találja ki, úgymond nyersanyagként ő adja elő, és ezek mindig nagyon tetszenek nekünk. Utána a saját szólamát mindenki maga találja ki, és állítja össze az egyéni ízlése alapján, majd addig dolgozunk rajta közösen, amíg összeáll a nóta mindannyiunk megelégedésére. Dalaink mondanivalója hol elgondolkodtató, hol ironikus, olykor a humort sem mellőzi. Saját dallal kiállni a közönség elé igazi kihívást jelent, de ha látjuk, hogy elfogadják és tetszik, az nagyon nagy örömet jelent számunkra!

Ami motivált, hogy zenéljünk és bandát alakítsunk:

Zsolti/ gitárének, zeneszöveg/: – Engem már kisgyerekként is vonzott a zene. A középiskola első évei óta nem is tudom elképzelni az életemet nélküle. A bandaalakítás szerintem természetes velejárója a rock gitározásnak.

Imi /dob/: – Először szájharmonikáztam, utána arra eszméltem, hogy a dobokat püfölöm, és ez így megy már hosszú évek óta. Közben megtanultam tisztelni a hangszert, a zenét, a zenésztársakat, és élvezni a játék minden pillanatát.

Geri /basszusgitár/: – Egy 2001-es Albatross koncert motivált a zenélésre, még abban az évben beiratkoztam zeneiskolába, pár hónappal később összehoztunk egy bandát a zeneiskolában megismert arcokkal.
Helyi művelődési ház pincéjében volt az állandó közös próbatermünk néhány másik együttessel, innen ismerem Zsoltit. 2004-ben összeállt a Harap, lejárogattunk egymás próbáira és ekkor ismertem meg Imit is.
Mindkét banda ebben az évben debütált egy közös koncerttel. 2010-ben néhány tagcsere után rám esett a választás a Harap basszerosa posztra, azóta erősítem a soraikat.

Amire büszkék vagyunk:

Önerőből elértük azt, hogy akár 100 kilométert is utaznak néhányan a koncertünkre. Volt már példa rá, hogy Budapestről, Győrből jöttek el Nagykőrösre, a törzshelyünkre. Ez egy kb. 50 férőhelyes, eredetileg beülősnek kitalált klub, ahol Harap koncerteken 100-150 ember feszíti szét a falakat és énekli végig a dalokat.

Azért csatlakozunk a Rock napjához, mert jó lehetőséget nyújt számunkra, hogy minél többen megismerjék a zenekart, a zenénket, nem utolsó sorban magát a rockot, mint zenei irányzatot, ami sajnos mára háttérbe szorult. Ez a nap jó alkalom még arra is, hogy népszerűsítsük az élő zenét, és buzdítsuk a közönséget, hogy járjanak el koncertekre.
2013. június 16-án törzshelyünkön a nagykőrösi Bols Jazz Café-ban fogjuk megünnepelni a Rock Napját egy hatalmas koncerttel. Gyertek jó sokan!

Harap

  

Weboldal link: http://www.harap.hu/

Facebook link: http://www.facebook.com/pages/Harap/152708851953?ref=ts&fref=ts


Warning: require_once(/web/chromeball/rocknapja.hu/wg4/files/wg4conf.php): failed to open stream: No such file or directory in /web/chromeball/rocknapja.hu/wp-content/themes/rocknapja/index.php on line 151

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/web/chromeball/rocknapja.hu/wg4/files/wg4conf.php' (include_path='.:/usr/local/php5.6/lib/php') in /web/chromeball/rocknapja.hu/wp-content/themes/rocknapja/index.php on line 151