Interjú Smicivel a Moby Dickből

Interjú Smicivel a Moby Dickből

A magyar rockélet egyik legkiemelkedőbb alakját, a Moby Dick és a Bloody Roots zenekarok frontemberét Schmiedl Tamást kérdeztük eme két remek zenekarról és a Rock Napjáról.

1: A Moby Dick zenekarral már történelmet írtatok, nemrég volt 30 éves a zenekar, és még ma is ti vagytok a kemény rock zene krémje itthon. Mi a jelenlegi állapot a zenekarral? Milyen tervek vannak?

Tavaly év végén megjelent legújabb albumunk, most meg kaptunk egy Fonogram jelölést! Bízunk benne, hogy meg is nyerjük, már éppen ideje lenne, aztán ráhajtunk a Sopron díszpolgárai címre! 30 év után már lepottyanhat valami! Reméljük ezt figyelembe veszik! :)
Készülünk a nyári koncertekre, fesztiválokra és jó szokásunkhoz híven, zúzni fogunk ezerrel! Lehet reménykedni, illetve örülni, mert kezdenek szépen összeállni a koncertek, így lesz bőven lehetőségünk a találkozásra! Erdély is készülhet! A következő koncertünk április 30-án a Hajógyári Szigeten, a Nemzeti Majálison lesz, ahol 16.30-kor lépünk a színpadra. A koncert ingyenes!

2: A zenekar 30. születésnapjával egy időben jött ki a Holnapok ravatalán című nagylemez. Beszélnél róla pár szót? Hogyan fogadta a közönség őket?

Az időzítés nem véletlen, a közelgő 30. évforduló egy olyan lelki löketet adott a csapatnak, hogy végre erőt vettünk magunkon és összeraktuk a régóta esedékes új albumot! Az album szerintünk jól sikerült, meglehetősen befogadható, rajongóbarát, nincsenek szélsőséges zenei megoldások, nem kísérleteztünk! A dalok a jól bevált praktikák szerint íródtak és elsősorban az internetes fórumok alapján a közönség nagy részénél betalált!

3: Melyik a kedvenc Moby Dick albumod és miért?

Sokféle szempont alapján lehet mérlegelni egy-egy albumot, elemezni erényeit és hibáit! Például zeneileg mennyire kimunkált, milyenek a dalok, a szövegek, hangzás, borító, mennyire volt sikeres vagy csak egyszerűen melyikhez kötnek szép emlékek és még sorolhatnám. Szóval nem könnyű és az évek során változhat is, lehet ma ezt mondom, holnap meg amazt. Talán a közönség nagy része által legsikeresebbnek tartott Kegyetlen évek albumot tartom én is az egyik kedvencemnek! Zeneileg egységes album, nagyszerű dalokkal, nem véletlen, hogy a koncerteken máig erről az albumról játsszuk a legtöbb dalt. Sikerek sorozata, rengeteg szép emlék köt ehhez az albumhoz.

4: A Moby Dick zenekar mellett egy másik remek zenekarod is van, a Bloody Roots, ahol fiad, Balázs is bemutatkozik. Személy szerint már láttalak titeket élőben, és nagyon lendületes a banda. Hogy szuperál az új formáció? Mik a tervek, újdonságok?

Köszönjük! :) Új ambíciókat és erőt adott ez a csapat, talán ennek is köszönhető, hogy sikerült összehozni egy nagyon remek bemutatkozó albumot! Nehéz félretenni és nem felemlegetni a mai nehéz és szinte teljesen ellehetetlenült időket, de pont emiatt tudjuk nagyra értékelni, hogy mindezek ellenére az album szépen fogyogatott és koncertjeink is jól működtek!
A zenekart és a CD megjelenését megtisztelő érdeklődés övezte, ami nagy felelősséget tett a vállunkra, de szerencsére szakmai és a közönség köreiben is komoly tetszésindexet arattunk! Sok év végi listán és szavazáson az Isten kezében album az év lemeze lett!
Jelenleg dolgozunk a következő albumon. A kreatív munkának lassan a végére érünk és hamarosan kezdjük a stúdiózást! A megjelenést ősz elejére tervezzük, aztán jöhetnek a lemezbemutató koncertek. Addig pár nyári fesztiválon találkozhat velünk a közönség, ahol a tervek szerint a készülő lemezről is lesz egy kis ízelítő!

5: A Bloody Roots németországi turnéja nemrég ért véget. Milyen volt a fogadtatás? Milyen volt Németországban játszani?

Az érzést tekintve különösen szokatlan, de pont ettől újszerű és izgalmas, mivel nyugati irányban Bécsnél messzebbre sajnos még a Moby Dickkel sem jutottam. A német közönség befogadónak és barátságosnak bizonyult, de egyébként se lettünk volna magunkra hagyatottak, hiszen kellő hátteret, támogatottságot kaptunk a Németországban kint élő, illetve dolgozó honfitársainktól, akik szép számmal jelentek meg a koncerteken. Így a hangulat biztosított volt, de rövid időn belül a német rockereket is a magunk oldalára állítottuk! Maga a koncert tehát a színpadról nézve hasonló volt, mintha itthon játszanánk, csak jobban szóltak a monitorok, az öltözőkben pedig elfogyaszthatatlan mennyiségű ital várt ránk! Újabb meghívást is kaptunk, amiből eredően remélhetőleg lesz folytatás!

6: Mit gondolsz a Rock Napjáról?

Jó a kezdeményezés, jó az ötlet, hiszen nagyon sokaknak az életében fontos szerepet tölt be a rockzene, olyan sokat adott és kaptunk tőle, hogy igen, legyen egy napja a rocknak is! Sajnos meg kell említeni, hogy a rockzene manapság olyan szinten van a földbe gyalulva, a médiából kitaszítva, száműzve, hogy minden segítségre szüksége van a műfajnak, hogy magára vonja a figyelmet és képes legyen talpon maradni! Ez is egy lehetőség, amit meg kell ragadni! Persze ennek meg kell teremteni a kultúráját, egyik napról a másikra nehéz lesz igazán nagy ünnepet idevarázsolni, de közös erővel, ha mindannyian úgy akarjuk, akkor igaz ünneppé tehetjük június 16-át, a Rock Napját!

7: Megünnepled-e a Rock Napját? Ha igen, hogyan? Adtok esetleg valahol koncertet?

Szerencsére az én életem eléggé a rock köré épült, így sokat foglalkozhattam azzal, amit igazán szeretek! Ebből a szempontból egy évben elég sok ünnepnapot tartok! Saját koncertem erre a napra még nincs lekötve, de talán egy kis bulizás még összejöhet! Ha lesz valami kedvünkre való koncert a környéken, akkor azon biztosan ott leszünk! Ami biztos, hogy aznap megfuttatok pár kedvencemet a CD lejátszóban, természetesen kellő hangerőn és pár jó sör vagy finom ital biztos lesz a társaságában!

Oszd meg és uralkodj

Oszd meg a haverokkal ezt az oldalt:

Megoszt  

Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új híreinkről


Szólj hozzá te is: