Leander

Leander

A Leander június 16-án, a Rock Napján a Fémvár.hu Fesztiválon lép fel. 2009 augusztusában került ki a “Csak Te” youtube-ra, és azóta a Sony Music-hoz szerződött, megkapták a Fonogram év zenekara különdíjat. A kezdetek után összeállt Vörös Attilával, aki 2010-ben csatlakozott a Nevermore együtteshez.

Attila eleinte csak szólóival ékesítette Leander olyan jól ismert számait, mint a Viharom Tavaszom, vagy az Ördög Naplója. Már duoként is elképesztő volt a siker. Első közös saját számuk a Szívidomár volt, és akkoriban jött ki Lady Gaga – Bad Romance c. számának feldolgozása is a youtube-on, ami egy újabb löketet adott a formációnak. Ebben az időszakban születtek olyan feldolgozások is, mint az Only girl Rihanna-tól, vagy Seres Resző világhírű klasszikusa a Szomorú vasárnap.

Első teltházas koncertjük után Takács „Jozzy” József gitárossal (Wendigo/String Theory) és Maczák Márk dobossal végre megalapították a Leander zenekart. A 2011-es miniturnén szintén csak teltház előtt játszottak.

Ezután valamivel a tanulmányaira fókuszáló Márk helyét a Vulgar Display of Cover dobosa, Budai Béla vette át. Mivel a Pantera tribute zenekarban játszik Vörös Attila is, nem mondhatni, hogy idegen területre lépett. A végleges felállás töretlen lendülettel haladt tovább, és az 1200 fős Zöld Pardonos koncertjük után a Sony Music lemezszerződést ajánlott a zenekarnak.

2011 nyarán országos turnéra indult a zenekar, és útjuk azóta is felfelé vezet, ezt a 2012-es év zenekara Fonogram különdíj is bizonyítja.

Idén együtt ünnepelhetitek a Rock Napját a Leander zenekarral, mert június 16-án Dombóváron, a Fémvár.hu Fesztiválon lépnek fel olyan zenekarok társaságában, mint a legendás Aurora, és a Moby Dick Smicijének új formációja, a Bloody Roots.

Leandert a zenei pályájával kapcsolatban kérdeztük, és örömmel adott interjút a Rock Napja közösségének:

1:  Lehetne az első kérdés, hogy hol nőttél fel, vagy hogy mikor születtél, de ha megengeded belevágok a közepébe. Látszik rajtad, főleg a Szomorú vasárnap videójában vettem észre, hogy igazán átérzed a zenét, az életed része, hiszen zongorázol, kiválóan énekelsz és gitározol is. Hogyan tanultál meg ennyi mindenen játszani?

Kalocsán születtem 27 évvel ezelőtt. Zongorázni 5 évesen kezdtem zeneiskolában, a többi hangszer magától jött. Aztán egyszer egy buliban sikerült átüvöltenem egy zenegépet meg két tucat embert, ekkor jöttem rá, hogy elkezdek foglalkozni az énekkel is A beleélésre pedig nem tudom a választ, talán csak arról van szó, hogy zord külsőm egy érzékeny belsőt rejt és leginkább a zenével tudom magam kifejezni

2: Fél évig New Yorkban éltél, ugye? Milyen volt ott az élet?

Tanulni voltam kint, imádom azt a várost, mai napig arról álmodom. Amikor tehetem, vissza is szoktam járni oda, van ott valami hihetetlen energia, ami mindig is nagyon inspirált. Bár azt hiszem, hosszútávon nagyon intenziven le tudja szivni az embert az a rengeteg hatás.

3: Hogyan lehet egy ilyen amerikai nagyvárosban zenészként érvényesülni? Milyen a zenei piac?

Fél év alatt ez nem igazán derült ki, lementem próbákra, megnéztem más zenekarokat. Talán annyit tudnék elmondani, hogy kevesebb egyéniség van, kevesebb tehetség, mint itthon, viszont nagyon nagyon törtetőek és nagyon gyakorolnak. Viszont mindenki ugyan azt játsza

4: Édesapád is zenész, ő is énekes-basszusgitáros volt a te korodban, mondhatni a nyomdokaiba léptél. Szoktatok együtt zenélni? Esetleg segít néha a számírásban?

Zenélni nem, de a dalok többségénél vannak nagyon jó meglátásai, mégiscsak 30éve a szinpadon él Egymást látjuk el külső tanácsokkal, mert hát a zenész, néha nagyon elveszik a részletekben és jól jön ilyenkor átfogó vélemény.

5: Idén május 8-án megkaptátok a Fonogram Év zenekara különdíjat. Ez igazán kiemelkedő eredmény, gratulálunk! Ezek után mik a tervek? Mi a következő lépcsőfok?

Abban biztosak vagyunk, hogy ettől az ég világon semmi nem fog változni, viszont elinditottuk a dolgokat az amerikai piacon, meglátjuk mi lesz belőle, de egyelőre nagyon jók a visszajelzések és mi is nagyon optimisták vagyunk.

6: Június 16-án, azaz a Rock Napján a Fémvár.hu Fesztiválon léptek fel az Aurora zenekarral és a Moby Dick énekesének, Smicinek új zenekarával, a Bloody Roots-al. Milyen érzés ilyen legendás zenészekkel együtt játszani?

Nagyon megtisztelő. Fenn maradtak ezek a kiváló szakemberek, kiváló zenészek és jó látni, hogy van létjogosultsága a rock-metal zenének. Ráadásul Béla, a dobosunk, be szokott ugrani a Bloosy Roots-ba dobolni és tudtommal aznap is igy lesz

7: Szeretnél még valamit üzenni azoknak, akik ezt az interjút olvassák?

Kitartás, előre.

Oszd meg és uralkodj

Oszd meg a haverokkal ezt az oldalt:

Megoszt  

Iratkozz fel értesítőnkre és üzenetet kapsz új híreinkről


Szólj hozzá te is: